Gezondheid en bewegen

Medisch

Waar kan neurofeedback bij helpen?

Neurofeedback bestaat al een geruime tijd, echter de laatste jaren is er steeds meer interesse voor gekomen. Er bestaan ook meer klinieken voor neurofeedback waar mensen therapie kunnen volgen. Door het stijgen van de populariteit en het bestaan van een Nederlandse Vereniging van Neurofeedback (NVNF), is er ook steeds meer data beschikbaar. Zo weten therapeuten steeds nauwkeuriger wat met deze therapie bereikt kan worden, voor welke klachten welke behandeling nodig is en wie ermee geholpen is. Om je een beeld te geven, lees je in dit artikel het antwoord op de vraag: waar kan neurofeedback bij helpen?

1. Neurofeedback bij ADHD

ADHD is een typische aandoening die met de hersenen te maken heeft. Met name bij kinderen kan dit tot belemmeringen leiden zoals slaapproblemen, leerproblemen, onrust of andere psychische klachten. Doordat deze therapie voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar of ouder geschikt is, worden ook kinderen en jongvolwassenen behandeld voor ADHD en ADD met neurofeedback therapie. Hierbij wordt het overactieve deel (zowel de snelle hersenactiviteit als overmatige hoeveelheid trage hersenactiviteit) van het brein geremd. Indien goed uitgevoerd zal de persoon merken dat er meer rust is en een verbeterde concentratie.

2. Angst en depressie

Bij analyses wordt gezien dat bij mensen met een angststoornis of een depressie bepaalde delen van de hersenen actiever zijn dan bij andere mensen. Bepaalde andere delen van de hersenen die toegang geven tot positieve gedachtes zijn juist minder actief. Door deze activiteiten te monitoren en met neurofeedback therapie te conditioneren, kan gestuurd worden in welke delen van de hersenen in wat voor mate actief zijn. Angststoornissen en depressies kun je breed zien, dus ook dwangmatig gedrag, paniekaanvallen, sociale fobieën en trauma’s zoals PTSS vallen hieronder.

3. Neurofeedback bij stress en burn-out klachten

Wanneer je last hebt van stress, dan trekt dit bij de meeste mensen snel weer weg. Wanneer je echter lange tijd stress hebt, kan dit chronisch worden of omslaan naar een burn-out. Het is voor mensen vaak moeilijk te erkennen wanneer ze een burn-out hebben of wanneer stress te veel is. Dit komt doordat het zeer geleidelijk gaat. Dit chronisch geactiveerde stresssysteem moet weer in balans gebracht worden. Neurofeedback kan dit doen door de activiteiten in het brein direct te beïnvloeden. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag bestraft. Je moet trouwens niet denken dat je echt een straf krijgt, de beloning kan een filmpje zijn die verder speelt en als je straf krijgt, stopt de film. Voor je hersenen is dit echter voldoende om zich aan te passen.

4. Autisme

De laatste veel voorkomende reden om naar neurofeedback therapie te zoeken is bij autisme. Bij autisme kan deze therapie de hersenen in staat stellen meer flexibiliteit toe te staan en de binnenkomende prikkels beter te verwerken. Bij ongeveer driekwart van de deelnemers aan de therapie worden goede resultaten geboekt en merken mensen dat ze meer rust hebben, beter slapen, zich beter kunnen concentreren en een sterke vermindering van de klachten zien. Neurofeedback kan bij veel verstoringen van het brein helpen, als jij ergens last van hebt, dan kun je het beste eens vrijblijvend contact zoeken met een kliniek.

Aanbevolen artikelen