Gezondheid en bewegen

Gezond

Wat is PEA of Palmitoylethanolamide? 

Palmitoylethanolamide, wat is me dat zeg? Best een moeilijk woord om uit te spreken natuurlijk. Gelukkig het een stuk eenvoudiger, namelijk door gewoon haar afkorting PEA te gebruiken. Voor deze stof geldt dat ze door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. De ontdekking hiervan gebeurde in de jaren ’90 door de inmiddels uiteraard zeer bekende Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini. Voor deze stof geldt eigenlijk dat ze fungeert als antwoord van ons lichaam op een schadelijke prikkel die ontstaat. Zou jij hier nu graag meer over te weten willen komen? Dan kunnen we je eigenlijk alleen maar aanbevelen om vooral te blijven lezen en de onderstaande informatie door te nemen. 

Een eerste kennismaking met PEA 

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat PEA nu precies is. Het gaat hierbij om een zogenaamde vetzuuramide. Deze komt van nature voor in ons lichaam. Je treft ze echter ook aan in dieren en planten. Ondertussen is het bij je bekend dat het hierbij gaat om een lichaamseigen stof welke in de cel aangemaakt kan worden als reactie op specifieke prikkels. Voor deze stof geldt eveneens dat ze er bekend om staat uitstekend opgenomen te kunnen worden in de darm. Van daaruit kan ze eenvoudig worden getransporteerd naar de weefsels. Bovendien kan er worden vastgesteld dat ze eveneens het herstellend vermogen van ons lichaam ondersteunt. Het mag dus duidelijk zijn dat dit beslist een interessante stof is om ons even verder in te verdiepen.

Hoe werkt palmitoylethanolamide dan precies? 

Misschien wel de absolute hamvraag van deze pagina heeft natuurlijk betrekking tot de manier waarop PEA of palmitoylethanolamide precies werkt. Voor deze stof geldt dat ze ingezet kan worden tegen allerhande aandoeningen die verband houden met de prikkels in je lichaam. Er zijn door de jaren heen best een aantal onderzoeken gedaan naar PEA. Voor deze onderzoeken geldt dat ze hebben aangetoond dat deze stof niet alleen werkzaam, maar ook veilig is. Dat is natuurlijk geweldig fijn om te weten. Nu moeten we het natuurlijk nog hebben over wat deze stof doet in ons lichaam.

PEA heeft een cel beschermende werking en kan als een essentieel gegeven worden beschouwd in de strijd tegen schadelijke invloeden. Meerdere factoren kunnen hiervan aan de basis liggen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een zuurstoftekort. Het is bijzonder belangrijk dat de geactiveerde cellen kunnen worden afgeremd. Dat is exact wat palmitoylethanolamide voor ons lichaam kan betekenen. Het zorgt ervoor dat de cellen tot rust kunnen worden gebracht waardoor de prikkels in je lichaam sterk zullen afnemen.

Gebruikmaken van een PEA supplement 

Dat PEA een niet onbelangrijke meerwaarde kan betekenen voor de gezondheid van ons lichaam mag inmiddels duidelijk zijn. Ondanks het feit dat het een lichaamseigen stof is en ze dus aangemaakt kan worden door ons lichaam is het zo dat ze ook als supplement kan worden aangekocht. In dit geval wordt het sterk aanbevolen om te kiezen voor een zo zuiver mogelijk product. Dit betekent concreet dat je kiest voor voedingssupplementen zonder de toevoeging van onnodige hulpstoffen. Alleen op die manier kan je zorgeloos van dit supplement gebruikmaken.

Aanbevolen artikelen