Gezondheid en bewegen

Gezond

Wandelingen zijn belangrijk voor je hond

Het verschilt per hondenras hoeveel beweging zij nodig hebben, maar ook de leeftijd van de hond doet er toe. Het kan geen verrassing zijn dat jonge honden echt een hoop beweging nodig hebben. Dagelijks minimaal 2,5 tot 3 uur buiten beweging volstaat meestal wel (verdeeld over 3 wandelingen). De meeste hondenbezitters maken ‘s ochtends of ‘s middags de ‘hoofdwandeling’, wat wil zeggen dat dan de langste wandeling wordt gehouden. Honden kijken hier écht naar uit. Een wandeling is namelijk meer dan alleen lichaamsbeweging voor een hond. In dit artikel kijken we naar de voordelen die wandelingen met zich meebrengen.

Pas voldaan na stevige wandeling

Van lange wandelingen word je hond lekker actief, hij kan zijn energie kwijt en voelt zich eenmaal thuis tevredener dan honden die korter lopen. Na een lange wandeling is een hond voldaan, in tegenstelling tot bij kortere wandelingen: hij zou dan best nog een heel stuk willen lopen. Enigszins mokkend kan een hond er dan thuis bij liggen. Honden kunnen zelfs gestrest raken van deze situatie. Zij kunnen niet alleen hun energie niet kwijt, maar ook het gebrek aan sociale contacten met andere honden wordt gemist.

Geurtjes en andere honden

Honden zijn gek op snuffelen aan met name plasjes van andere honden. Iedere hond, ook teefjes (hetzij in mindere mate), laten geur-markeringen na voor andere honden, in de trant van ‘ik was hier’. De plasjes vormen de social media van de hond als het ware. Daarom zijn honden ook zo dol op afwisseling. Loop eens andere routes dan de geijkte plekken. Je zult zien dat je hond veel meer snuffelt en actief is dan wanneer je jullie vertrouwde route loopt. Indirect contact met andere honden (d.m.v. geurtjes) of direct contact met andere honden vind je hond heerlijk. Soms lijkt dat niet zo, indien je hond terughoudend reageert, maar ook in die gevallen leert hij van sociale structuren.

Voeding voor of na het lopen?

De meeste honden krijgen een bak eten ná de wandeling. Hollen met een volle maaginhoud is niet goed voor honden. Geef jij liever je hond voor het lopen voer, doe dit dan ruim een uur van te voren. Zo krijgt de maag kans het voer rustig te verwerken en worden de darmen gestimuleerd. Je kunt kiezen om je hond vers vlees uit de vriezer te geven, dit voer is minder belastend voor de maag dan brokken. Wellicht is het je nog nooit opgevallen, maar brokken absorberen veel water en zetten behoorlijk uit. Zo kan een brokje wel 2 tot 3 keer zo groot worden indien je hem nat maakt. Na een bak brokken zal je hond gaan drinken (er wordt voor de smaak soms zout toegevoegd aan de brokken). Water en brokken in de maag verdubbeld de maaginhoud. Vlees heeft deze uitwerking niet. Ga je een lange wandeling maken, kies dan voor vers vlees.

Aanbevolen artikelen