Gezondheid en bewegen

Gezond

Uppercrossed syndroom

Uppercrossed syndroom verwijst naar een bepaalde configuratie van overlappende overactieve en onderactieve spiergroepen in de nek, borst en schouders.

Gewoonlijk veroorzaakt een slechte houding het syndroom, inclusief de voorwaartse hoofdhouding, die optreedt wanneer mensen elektronische apparaten gebruiken, lezen en rijden. Degenen met het upper-crossed-syndroom hebben meestal dezelfde of soortgelijke houdingsonregelmatigheden die mensen kunnen omschrijven als slungelig.

Er zijn veel verschillende rek- en versterkingsoefeningen die meestal verlichting bieden voor de symptomen van het Upper Cross Syndrome.

Feiten over het uppercrossed syndroom


Veelvoorkomende oorzaken zijn een voorovergebogen houding, vaak een gevolg van repetitieve taken, zoals computergebruik en kantoorwerk.
Symptomen zijn nek- en rugstijfheid of pijn.
Oefeningen zijn de belangrijkste behandeling en kunnen de verzwakte spieren van het syndroom helpen versterken.
Het is meestal niet ernstig, maar chronische problemen van pijn en beschadiging van de spieren kunnen betekenen dat behandeling meestal verstandig is.
Wat is het uppercrossed syndroom?
Bovenste gekruiste syndroom
Bij het uppercrossed syndroom zijn de spieren van de schouders, nek en borst misvormd.

Met name de rugspieren van de nek en schouders (bovenste trapezius en levator scapula) worden extreem overactief en gespannen. De spieren aan de voorkant van de borst (de grote en kleine borstspieren) worden verkort en strak.

Als gevolg van deze overactieve spieren worden de omringende tegenspieren onderbenut en verzwakt. Bij het uppercrossed-syndroom veroorzaakt dit zwakke spieren aan de voorkant van de nek (cervicale flexorspieren) en in de onderste schouders (ruitvormige en onderste trapeziusspieren).

De aandoening dankt zijn naam aan de “x” -vorm die ontstaat wanneer gebieden met overactieve en onderactieve spieren elkaar overlappen.

Oorzaken

Een slechte houding kan een oorzaak zijn van het uppercrossed-syndroom.
Verschillende bewegingen kunnen het upper-crossed-syndroom veroorzaken, maar de meeste gevallen ontwikkelen zich door een slechte houding, met name langdurig zitten of staan ​​met het hoofd naar voren.

Activiteiten die deze houdingspositie bevorderen, zijn onder meer:

computer- en laptopgebruik
Lange tijd gamen of andere spelletjes
Auto rijden
tv kijken
mobiel browsen, sms’en, app of game gebruiken
lezing
fietsen
In sommige gevallen kunnen letsel of aangeboren handicaps ook bijdragen aan de ontwikkeling of het ontstaan ​​van de aandoening.

Aanbevolen artikelen