Gezondheid en bewegen

Gezond

Tips tegen haaruitval.

Als je hier en daar wat haren verliest, is dat nog geen reden om direct een haartransplantatie te ondergaan. Iedereen verliest namelijk dagelijks haren. Maak je dus nog geen zorgen als je wat haren op je kussen vindt of er wat haren in je doucheputje liggen. Toch kampen sommige vrouwen en mannen ook met hevige haaruitval. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende oorzaken voor haaruitval en dus ook verschillende oplossingen. In dit artikel deel ik tips met je tegen haaruitval en bespreek ik ook welke mogelijke oorzaken er zijn voor haaruitval. Op deze manier vergaar je kennis over waarom je mogelijk haaruitval ervaart en lees je daarna wat je er tegen kunt doen.

Stress

De eerste en misschien wel belangrijkste, meest voorkomende oorzaak is stress. Het kan hier gaan om zowel fysieke als emotionele stress. Bij fysieke stress kun je denken aan lichamelijke stress ten gevolge van een ongeluk, griep of operatie. Het is over het algemeen een vaste cyclus dat het haar ondergaat. Deze cyclus bestaat uit groei, rust en uitvallen. In het geval van fysieke als emotionele stress raakt deze cyclus in de war. Hierdoor is het mogelijk dat je haar sneller terecht komt in de uitvalfase. 

Daarnaast raakt de cyclus verstoord door emotionele stress, bijvoorbeeld als je je erg druk maakt om werk, school of andere situaties. Het goede nieuws is dat je haargroei weer zal toenemen zodra de lichamelijke en/of emotionele stress afneemt. De tip is om te zorgen voor voldoende fysieke- en emotionele rust. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een goed boek, het kijken van een leuke film, meditatie, sporten of een stukje lopen met leuke muziek.

Een overschot aan vitamine A

Je zou zeggen dat je nooit te veel vitamines binnen kunt krijgen, toch? Helaas, dit is wel mogelijk. Sterker nog: als je een overschot aan vitamine A binnenkrijgt kan dit ervoor zorgen dat je haren sneller loslaten. Een tip is daarom om je vitamine A inname goed onder de loep te nemen. Volgens het Voedingscentrum hebben vrouwen circa 700 microgram vitamine A nodig per dag. Voorbeelden van voeding waar vitamine A in zit zijn: bloemkool, wortels, mandarijnen en sinaasappels. 

Een tekort aan eiwitten

Voeding is heel erg belangrijk voor je en speelt een grote rol in je lichamelijk functioneren. Dit geldt ook voor je haren. Nu gaat het in het bijzonder om eiwitten. In het geval dat je een tekort aan eiwitten binnenkrijgt is het mogelijk dat je haargroei tijdelijk zal stoppen. Een tip is om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Er zijn verschillende producten die veel eiwitten bevatten. Hierbij kun je onder andere denken aan eieren, zuivelproducten, vis en vlees. Mocht je eiwitten willen halen uit plantaardig voedsel, dan is dit ook goed mogelijk. Er zitten ook eiwitten in voeding zoals spruitjes, maïs, artisjok, asperges en noten.

Aanbevolen artikelen