Gezondheid en bewegen

Gezond

Thuis sporten, waar moet je op letten?

Tegenwoordig heeft iedereen het vaak druk, met werken, familie, gezin of een sociaal leven. Sporten schiet er dan dikwijls bij in. Voor sommige mensen kan het daarnaast ook een drempel zijn om naar een sportschool te gaan. Het inrichten van een gymstudio thuis kan een handige oplossing zijn. Een van de grootste voordelen van thuis fitnessen is dat je het op elk moment van de dag kunt doen, wanneer het jou uitkomt. Je hoeft geen rekening te houden met openingstijden van de sportschool en kunt gewoon direct aan de slag. Daarnaast kan je je trainingsschema aanpassen aan jouw drukke agenda en zo toch regelmatig blijven sporten. Ook hoef je geen rekening te houden met andere sporters en kan zelf bepalen welke apparatuur je gebruikt. Maar je moet wel een aantal apparaten aanschaffen en kennis hebben van trainen. Ga jij thuis een studio inrichten voor sporten, lees dan dit artikel. 

Hoe richt je een fitness studio thuis in?

Om thuis een gym te maken heb je niet veel ruimte nodig. Het ligt natuurlijk een beetje aan wat voor soort training je wilt gaan uitvoeren. Maar zelfs als je maar een kleine ruimte tot je beschikking hebt, kun je nog steeds een effectieve work-out doen. Zorg voor een goede mat om op te trainen en investeer in enkele basisapparaten van Best Buy Fitness, zoals een set dumbbells en een fitnessbal. Als je meer ruimte hebt kun je overwegen om een hometrainer, crosstrainer of loopband aan te schaffen. Er zijn talloze apps en online video’s beschikbaar die je helpen bij het opstellen van een trainingsplan en je de juiste technieken aanleren. Vergeet niet om voldoende ventilatie en verlichting te hebben, zodat je je prettig voelt tijdens het sporten.

Verschil tussen cardio en krachttraining

Als je thuis gaat sporten kun je kiezen tussen twee soorten trainingen, training met krachtapparaten of een cardio work out. Kracht apparaten zijn ontworpen om spieren te versterken en te vergroten. Deze apparaten maken gebruik van gewichten of weerstand om weerstand te bieden tegen de spieren, waardoor ze harder moeten werken. Bijvoorbeeld als je traint met halters, dumbbells, kettlebells en weerstandsbanden. Deze apparaten zijn ideaal voor het opbouwen van spiermassa en kracht. Het voordeel van kracht apparaten is dat ze geschikt zijn voor alle fitnessniveaus, van beginners tot gevorderden. Wil je je uithoudingsvermogen verbeteren dan kan je beter trainen met cardio apparaten. Voer je work-out op een hometrainer, crosstrainer of op een loopband. Het voordeel van trainen op een cardio apparaat is dat ze een lage impact hebben en dus geschikt zijn voor mensen met gewrichtsproblemen of overgewicht. Bovendien bieden veel cardio apparaten verschillende weerstandsniveaus, zodat je je training kunt aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften en doelen.

Lekker sporten thuis

Wat is nu het beste voor een thuis sportschool? Dat ligt helemaal aan jouw eigen wensen. Je kan krachttraining combineren met cardio om zowel spiermassa op te bouwen als je uithoudingsvermogen verbeteren. Het regelmatig sporten kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfvertrouwen vergroten. Ook kan het ervoor zorgen dat je beter slaapt en meer energie gedurende de dag hebt. Een sportschool thuis inrichten is zo gek nog niet!

Aanbevolen artikelen