Gezondheid en bewegen

Gezond

De spoedgevallendienst tandarts, wat kan ze voor je doen?

De spoedgevallendienst tandarts is een speciale tandarts die zoals de naam reeds aangeeft gecontacteerd kan worden wanneer je dringend behoeften hebt aan hulp bij tandproblemen. Wanneer er problemen aan de tanden ontstaan kan dat er in de praktijk voor zorgen dat je niet altijd kan wachten tot je daarmee terecht kan bij je vaste tandarts. Vaak is het immers zo dat je enkele weken tot zelfs enkele maanden moet wachten voordat je bij een dergelijke tandarts terecht kan en dat is natuurlijk niet altijd wenselijk, integendeel. Indien je de keuze maakt om een spoedgevallendienst tandarts te contacteren zal je kunnen vaststellen dat je aanzienlijk sneller kan worden geholpen.

Wanneer een beroep doen op een spoedgevallendienst tandarts?

Het spreekt voor zich dat het niet altijd interessant is om een beroep te doen op de diensten van een spoedgevallendienst tandarts. Zoals de naam reeds aangeeft geldt voor deze tandarts immers dat ze louter en alleen aangesproken dient te worden bij noodgevallen. Wanneer is er nu echter precies sprake van een noodgeval? Dat kan onder meer het geval zijn in de onderstaande situaties:

  • Bij ernstige kiespijn;
  • Wanneer je een gebroken tand hebt;
  • Bij een uitgeslagen tand;
  • Bij bloedend tandvlees; 
  • Bij een infectie of abces; 
  • Bij een zwelling in het gezicht;

Ook bij beschadigingen aan een kroon of een beugel spreekt het voor zich dat je vaak niet kan wachten tot je terecht kan bij je vaste tandarts. In dat geval kan de keuze voor het contacteren van een spoedgevallendienst tandarts dan ook al vrij snel zijn gemaakt. 

Wanneer moet je contact opnemen met je vaste tandarts?

In bepaalde gevallen spreekt het voor zich dat contact opnemen met een spoedgevallendienst tandarts niet echt de bedoeling is. Dat is in het bijzonder het geval wanneer er sprake is van een periodieke controle die moet worden uitgevoerd. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze de keuze maken om jaarlijks op controle te gaan bij een tandarts. Dat is een uitstekend idee. Het spreekt echter voor zich dat je hiervoor geen beroep moet doen op de diensten van een spoedgevallendienst tandarts. Hiervoor kan je dan ook gewoon wachten tot je bij je vertrouwde tandarts terecht kan. Zorg er dus hoe dan ook altijd voor dat er daadwerkelijk sprake is van een echt noodgeval. 

Hoeveel bedragen de kosten waar je rekening mee moet houden bij een spoedgevallendienst tandarts?

De exacte kosten waar je rekening mee moet houden bij een beroep doen op de diensten van een spoedgevallendienst tandarts zijn afhankelijk van het soort behandeling die je gaat ondergaan. Wanneer je twijfelt over de financiële haalbaarheid van de behandeling is het altijd interessant om op voorhand even te vragen hoeveel de kosten exact zullen bedragen. Vervolgens kan je dan nog altijd zelf beslissen of je de behandeling zal laten uitvoeren of niet. In het merendeel van de gevallen is het echter zo dat je waarschijnlijk maar weinig keuze zal hebben. Tandpijn kan in de praktijk namelijk vaak zo erg zijn dat mensen er sterk door belemmerd worden bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken. Toch zijn de kosten uiteraard zeker iets om rekening mee te houden. 

Aanbevolen artikelen