Zeewier, gojibessen, tarwegras en natuurlijk hoort ook chia zaad thuis in dit rijtje. Er zijn er nog meer en ze worden geprezen als superfood. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Maar dat zijn gewone groenten en fruit ook! De hype van superfoods is een beetje overtrokken maar inmiddels hebben de superfoods al wel de supermarkt veroverd. Kennismaken met chia is nog niet zo’n gek idee, alleen al wanneer je energie wel eens een boost mag krijgen. Wist je dat een Azteken krijger op een eetlepel zaad per dag zijn power kreeg? Een dijk van een overlevingsrantsoen, dus.
Wat is chia zaad?
Het is klein, het is zwart en het heet chia. Deze zaadjes kunnen in water geweekt waarna ze veranderen in een gelachtige en plakkerige substantie. De plant die de zaadjes produceert heet Salvia hispanica L en groeit wereldwijd. Bekend is de plant echter vooral in Mexico en Zuid-Amerika. Al vanaf de 16e eeuw eten de Azteken en de Maya indianen de chia zaden om hun rijke voedingswaarde. De zaadjes bevatten veel onverzadigd vet (27,4 gr. per 100 gr.), een royale hoeveelheid calcium (79% van dagelijkse behoefte per 100 gr.) en veel magnesium en selenium.
Omega 3
Dit essentiële vetzuur maakt het lichaam niet zelf aan. Je moet het dus naar binnen werken en dat doe je vooral door vis te eten. De gemiddelde veganist kan bijna nergens anders op terugvallen, behalve op lijnzaad en, jawel, chia zaad! Als plantaardige bron heel rijk aan omega 3. Liefst 18 gram van elke 100 gram bestaat eruit. Bovendien is het ook nog erg vezelrijk en daar hebben je darmen veel plezier van. Chia zaden bevatten liefst drie specifieke vetzuren die de gezondheid van het hart ondersteunen en tegelijk ontstekingen kunnen verminderen:
- ALA – alfa-linoleenzuur;
- DHA – docosahexaeenzuur;
- EPA – eicosapentaeenzuur.
Magnesium en fosfor
Chia zaad heeft ook veel magnesium, meer dan melk. Dit magnesium speelt een grote rol bij je spierkwaliteit, onder andere de hartspier. Een portie van 100 gram chia dekt al de hele aanbevolen dagelijkse inname van magnesium. Ook het fosforgehalte telt. Dit gaat aan de slag met je calcium om je beenderstelsel inclusief je gebit gezond en sterk te houden.
Gezond eten | tips voor een gezonder leven!
IJzer, koper en zink in chia zaad
Chia is echt van alle markten thuis. Het is een geweldige bron van ijzer. Dat is ook een cruciale voedingsstof want met te weinig ijzer heb je kans op bloedarmoede. IJzer zit in veel dierlijke producten, dus vegetariërs kunnen het goed uit dit zaad halen. Net als ijzer werkt koper als voedingsstof om zuurstof naar je cellen te voeren. De combinatie van ijzer en koper in chia werkt heel goed. Het spoorelement zink in chia zaad ondersteunt je immuunsysteem en is van groot belang voor groei (kinderen, zwangere vrouwen). Zink gaat zelfs verkoudheid goed te lijf. Tot slot zijn de zaden ook rijk aan antioxidanten. Samengevat heeft dit superfood de volgende voordelen:
- Goed voor de spijsverering (veel vezels);
- Plantaardige bron van omega 3;
- Flinke leverancier van calcium;
- Boordevol mineralen.