Gezondheid en bewegen

Gezond

Begeleid werken is geen probleem met een goede jobcoach

Iedereen kan begeleid werken en zelfs als je een verstandelijke beperking hebt kan een jobcoach samen met jou een werkervaringsplek vinden waar je je thuis voelt. Begeleid werken is exact wat het zegt, je werkt maar krijgt begeleiding zodat je je niet onzeker hoeft te voelen en je altijd ergens terecht kunt als je dat nodig hebt. Je begeleider geeft je ook advies over hoe je het doet en wat je beter kunt doen of juist heel goed doet. Door voor begeleid werken te kiezen sta je er niet alleen voor en kun je met jouw beperking toch onderdeel uitmaken van de samenleving. Het begint met een jobcoach.

Wat is een jobcoach?

De rol van de jobcoach is om jou te helpen de ideale werkplek te vinden. Een verstandige handicap betekent helemaal niet dat je niet kunt werken, integendeel. Met de juiste begeleiding en een goede coach kun je vaak een baan vinden waar je het vele jaren echt naar je zin zult hebben. Als je begeleid gaat werken, dan maak je deel uit van het team en ga je op teamuitjes, krijg je vakantiedagen en werk je dagelijks of wekelijks met vaste directe collega’s. Het feit dat je een verstandelijke beperking hebt, is niet relevant zolang je op de juiste plek terecht bent gekomen. Het is de rol van de jobcoach om die perfecte positie voor je te vinden.

Welke werkzaamheden kun je uitvoeren?

Begeleid werken is vaak wel onbetaald werken. Het doel is niet om geld te verdienen, maar om iets te leren, om onder de mensen te komen, om deel uit te maken van de maatschappij en vooral om zelfstandiger te worden. Je zult versteld staan van hoeveel zelfvertrouwen je krijgt als je je in een positie bevindt waarin je je goed voelt en waarin je een verschil maakt. Er zijn verschillende soorten banen die je kunt doen als je met een jobcoach een baan probeert te vinden. Voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn werken in een keuken, als inpakker bij een bedrijf, schoonmaken, afval ophalen en sorteren, vrijwilligerswerk en assistent conciërge op een school.

Iedereen kan werken

Een jobcoach gelooft niet dat een verstandelijke beperking een reden moet zijn waarom je niet kunt werken. Er zijn wel enkele vereisten die je nodig hebt om er een succes van te maken. Uiteraard moet je 18 jaar of ouder zijn en het is ook belangrijk dat je echt wilt werken. Daarbij moet je redelijk zelfstandig zijn. Een jobcoach van SOVAK kan je ook helpen bij het vinden van een stageplek als je nog op school zit en dat kan weer leiden tot een vaste werkplek bij je stageplek. Wat ook de reden dat je graag begeleid wilt werken, er is iets voor iedereen. En als jij regelmatig iets nuttigs doet met andere mensen, krijg je zelfvertrouwen en word je zelfstandiger. Daarbij is de structuur die een vaste werkplek toevoegt aan je leven vaak erg fijn.

Aanbevolen artikelen